ČASNE SESTRE MILOSRDNICE SV. VINKA PAULSKOG

Časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskog

Sveti Vinko Paulski, čiji spomendan slavimo se 27. rujna, rođen je 1581. godine u Landesu u Francuskoj. Osnovao je nekoliko duhovnih zajednica: Družbu misionara, lazariste, bratovštine ljubavi, Družbu presvetog Sakramenta i Red sestara milosrdnica-da bi se skrbile za napuštenu djecu, za siromašne, bolesne, stare, zatočene… Njegova milosrdna vojska osnovala je tisuće bolnica, klinika, škola i ubožnica. Umro je 1660. godine iscrpljen od rada i bolesti. Njegove sestre milosrdnice 1844. godine dolaze u Zagreb i u Frankopanskoj ulici podižu svoj prvi samostan, školu i crkvu. U Varaždin dolaze 21. listopada 1898. na poziv gradskih vlasti i preuzimaju brigu o gradskoj ubožnici i bolnici. Poglavarstvo Slobodnoga i kraljevskoga grada Varaždina im dodjeljuje odijeljeni stan u bolnici sa odgovarajućim namještajem, mjesečnu nagradu od 6 forinti, kapelicu i svećenika.Godine 1949. je Uprava bolnice zatražila da sestre izađu iz tog stana i da se u te prostorije smjeste bolesnici, a sestre su razmještene po raznim odjelima. 1959. godine dobivaju tri sobice u novoj stambenoj zgradi, koju je bolnica izgradila za svoje namještenike. No, već 1962. godine Uprava bolnice donosi odluku da će tu zgradu preurediti u ušni odjel, a sestre moraju iseliti iz svojih sobica, a time i iz bolnice. Nakon mnogo stambenih problema, časne sestre milosrdnice kupile su obiteljsku kuću u Gortanovoj ulici broj 14.

Kuću je gradio, a onda još nedovršenu ponudio na prodaj u gospodin Zdravko Plantak. Kupoprodajni ugovor potpisan je 11. listopada 1962. godine, a već 15. listopada useljavaju prve sestre u kuću. Blagoslov kuće obavio je župnik Franjo Rogel 6. siječnja 1963. godine. Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu donosi 31.listopada 1984. godine odluku broj 2175, o otvaranju kućne kapelice u kući sestara, posvećenu sv. Leopoldu Mandiću. Posvetu kapelice sv. Leopolda Bogdana Mandića obavio je opat Bono Zvonimir Šagi, 15.studenog 1984. godine uz asistenciju prečasnog Mate Repića i domaćeg župnika Miju¸ Horvata. Dekretom broj 274 od 18.2.1985., Nadbiskupski duhovni stol u Zagrebu daje Suglasnost za uspostavu križnog puta u kapelici, a križni put je uspostavio i blagoslovio 21. veljače 1985. godine gvardijan Gordan Propadalo.Kad se osnivala nova župa, njihova glavarica sestra Valerija Klinčić, oduševljena novom župom, ponudila je prostor u njihovoj kući za privremeni župni ured.

Od Provincijalne uprave dobila je suglasnost da surađuju u katehizaciji, a sestre su preuzele i brigu o crkvi. Početkom rujna 1980. godine, došla je u zajednicu sestara milosrdnica, časna sestra Marija Edita Valjak, koju su poglavari dodijelili za rad u župi. Školske godine 1990./91. uvodi se vjeronauk kao izborni predmet u škole, pa su tako prvi vjeroučitelji na IV. osnovnoj školi, koja pripada župi bili: velečasni Mijo Horvat, časna sestra Edita Valjak i gospođa Ljubica Jerbić. Na IV. osnovnoj školi vjeronauk su predavale časne sestre milosrdnice: Edita Valjak (1980.-1997.), Marina Pintar (1997.-1998.), Amalija Bogdan (1998.-2003.), Anica Šarec (2003.- 2005.) i Benjamina Šmuc (od 2005.).