Župnik

Velečasni Mijo Horvat i njegovo djelovanje

Rođen je 14. rujna 1942. u Palinovcu, župa Sveti Juraj u Trnju u Međimurju. Otac Đuro i majka Jelena r. Čavlek darovali su živote dvjema kćerima i dvojici sinova. Četiri razreda osnovne škole polazio je u rodnom Palinovcu, a druga četiri u Čakovcu. Daljnje školovanje nastavio je u Zagrebu. Završio je gimnaziju i ispit zrelosti u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji na Šalati, a teološki studij na Katoličkom teološkom fakultetu. Za svećenika je zaređen 26. lipnja 1966. u Zagrebačkoj katedrali. Mladu misu je služio u rodnoj župi 17. srpnja 1966. uz domaćeg župnika i svog krstitelja, prečasnog gospodina Mirka Kočilu.

Vjerujem u Boga i Božje remek djelo - čovjeka. Radovat će me ako nekome pomognem da raste još više. A Bog će se pobrinuti za ovog vrapca! Mislio je on na to davno prije mene.

Zatim je bio četiri godine kapelan u Šestinama, nakon čega je imenovan upraviteljem župe Bučje kraj Požege i tu ostao 5 godina. 1975.g. pozvan je da primi službu subsidijara u župi sv. Nikole u Varaždinu. Ubrzo se pokazala potreba za osnivanjem nove župne zajednice, pa je na prijedlog dekana velečasnog Stjepana Golubića i uz suglasnost župnika sv. Nikole, Josipa Žalca, velečasni Mijo prihvatio ponudu Nadbiskupije u Zagrebu da osnuje župu. U spomenici župe 1979.g. zapisao je: ''Brzo sam vidio da treba ići tamo gdje kuće rastu..''. Na prijedlog dekana vlč. Golubić Stjepana i uz suglasnost župnika Žalca, primio sam ponudu NDS iz Zagreba da se prihvatim osnivanje te nove župne zajednice. Na prijemu kod nadbiskupa upitan sam: A gdje, i od čega ćeš ti živjeti? Rekoh: s ljudima - vjernicima i onima drugima koji me trebaju. Vjerujem u Boga i Božje remek djelo - čovjeka. Radovat će me ako nekome pomognem da raste još više. A Bog će se pobrinuti za ovog vrapca! Mislio je on na to davno prije mene. Sigurno već tada kad su č.s. Milosrdnice svetog Vinka Paulskog nakon stambenih peripetija kupile kuću u Gortanovoj ulici broj 14. Velikodušno su mi ponudile prostor za privremeni župni ured.'' Tamo je bio župni ured dvije godine, do 1981. kada je kupljena kuća za župni ured u Gortanovoj ulici 53.

1988. godine u našu župu dolazi u mirovinu, dotadašnji župnik u Svibovcu (Vž. Toplice), Stjepan Ivek. Pomaže u pastoralnom radu. Umro je 13. veljače 1994. godine.
Župnik Mijo Horvat je u župi sv. Fabijana i Sebastijana od 1979.g. do danas. Godine 2004. imenovan je dekanom Donjevaraždinskog dekanata.
S radošću prihvaća svakog vjernika. Posebno se veseli dječici koja s roditeljima za vrijeme sv. pričesti rado dolaze k njemu po blagoslov i križić na čelo!
Bez dobrih župnih suradnika na koje je s pravom ponosan ne bi bilo toliko kvalitetnih aktivnosti u župi za svaku dobnu skupinu. Svi ga skraćeno volimo zvati vlč. Miškec!