Zajednica mladih Dobri Pastir

Zajednica mladih Dobri Pastir

Zajednica mladih Dobar Pastir ima 20 članova pod vodstvom župnog vikara vlč. Tihomira Koseca. Članovi su srednjoškolci, studenti i mladi zaposlenici koji ministriraju, čitaju Božju riječ na misama, sudjeluju na susretima zajednice subotom navečer u crkvi Dobroga Pastira u 19:30 sati, izrađuju plakate u predvorju crkve, uređuju web stranice, uključuju se u ostale aktivnosti župe. Zajednica je uspješno organizirala i vodila dječje ljetne susrete pod nazivom ”Ljeto u župi 2009.” od 15.07. do 15.08. 2009. u kojima je ukupno sudjelovalo oko 80-ak djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. S zadovoljstvom smo organizirali zajedničke izlete i druženja tokom ljeta 2009. kroz koje smo se međusobno još bolje upoznali i sudjelovali u raznim sportskim aktivnostima. Više o zajednici mladih u župi od osnutka zajendice 2007. godine do konačnog imena Zjednica mladih Dobroga Pastira možete pročitati dolje u nastavku.

Povijest osnutka zajednice Dobri Pastir

Početkom listopada 2007. godine u mnoga su kućanstva naše župe poslana pisma kojima su se mladi pozivali na aktivno sudjelovanje i pripremanje za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se održao u Varaždinu, 26. i 27. travnja 2008. godine. Grupa od petnaestak mladih odazvala se i počela redovito sastajati svake nedjelje nakon večernje mise pod vodstvom mlade animatorice, tada još studentice, Mirele Jagić. U zajednici se našlo studenata, srednjoškolaca, pa čak i osnovnoškolaca.

Prvotno ime koje si je zajednica mladih nadjenula bilo je “Carpe Diem”, ali kako je u Trnovcu već postojala zajednica tog naziva, prihvaćeno je ime “Maranatha”, što znači “Dođi Gospodine Isuse!”. Svaki susret redovito se započinjao molitvom i pjesmom, a potom su se obrađivale teme predviđene za pripremu za SHKM. Na kraju je, naravno, opet uslijedila zajednička molitva, u koju su mladi uključivali svoje misli, zahvale i želje za novi radni tjedan. Mladi su na gotovo svakom od svojih nedjeljnih susreta izrađivali plakate na temelju obrađenih tema. Sve teme na susretima obuhvaćale su četverolist postojanosti u životu, pošto je i samo geslo SHKM bilo “Bijahu postojani…”. Taj četverolist čine apostolski nauk (Biblija), molitva, zajedništvo i lomljenje kruha (euharistija). Svaki od dijelova četverolista obrađen je u jednom razdoblju (Došašće, vrijeme kroz godinu, Korizma, uskrsno vrijeme).

Između ostalog, bilo je govora o različitim preprekama koje onemogućavaju dobar, ispunjen i sretan život, te o tome kako je Biblija ta koja nas vodi našem cilju i pomaže nam nadvladati sve prepreke.

Da bi se bolje međusobno upoznali, mladi su na početku, podijeljeni u dvije skupine, izradili dva plakata. Na plakate su nacrtali stablo, a u zajedničkom dogovoru na pojedine dijelove stabla upisivali su određene stvari. Tako im je korijenje predstavljalo potporu, ono bez čega ne mogu zamisliti svoj život. Tu su se našli Bog, prijatelji i obitelj. U deblo su upisivali načine na koje provode svoje vrijeme (škola, fakultet, obitelj, prijatelji, sport, glazba…). Na plodove i grane upisivali su izvore informacija, omiljene emisije, knjige, časopise te svoje želje i planove za budućnost. Evo kako su ti plakati izgledali.

Raspravljalo se i o lažnim prorocima današnjeg doba koji tvrde da su Kristovi nasljednici, a mladi su na kraju sami dolazili do zaključka tko je zapravo Isus Krist.

Jedna od tema na susretima bila je i euharistija te važnost kruha i vina kao simbola Isusovog tijela i krvi u samom obredu. Mladi su sami govorili što za njih predstavlja euharistija i kako je oni osobno doživljavaju. Najčešće su isticali da je euharistija za njih neposredan susret s Kristom na kojem proširuju duhovne spoznaje i svaki put dožive nešto lijepo, a nakon nje srce im je ispunjeno ljubavlju i mirom. Euharistija im je također značila iskreni susret s cijelom vjerničkom zajednicom. Četiri dijela euharistije predstavljena su sa četiri bitna glagola – govoriti, slušati, davati i primati. Članovi zajednice mladih raspravljali su o tome kakav može biti govor, kako se može slušati druge, kako se može davati i kako se može primati, istaknuvši pritom pozitivne odlike govora, slušanja, davanja i primanja. U sklopu toga izradili su i plakat sa dobrim i lošim karakteristikama komunikacije.

Dosta vremena posvetilo se raspravi o Crkvi kao zajednici vjernika. Mladi su na tu temu izradili i plakate, koji su prikazivali njihov doživljaj Crkve.

Kao značajnu temu potrebno je istaknuti i molitvu, osobito način na koji moliti i važnost molitve u svakodnevnom životu. Mladi su naučili da je najvažnije moliti iz dubine srca, a ne samo izgovarati naučenu molitvu napamet uopće ne razmišljajući o važnosti izgovorenih riječi.
Zajednica “Maranatha” nastavila je sa svojim radom i nakon SHKM. Ljeto su članovi zajednice proveli u druženju s mališanima tokom popularnog “Ljeta u župi 2008.”.
Na jesen 2008. godine vodstvo zajednice ”Maranatha” preuzima novi vjeroučitelj Nenad Škerbić koji s mladima zajednici daje konačno ime Zajednica mladih Dobroga Pastira. Nenad zajednicu vodi do kolovoza 2010. 
Nakon Nenada, zajednicu od kolovoza 2010. do rujna 2011. vodi župni vikar vlč. Tomislav Dodlek.
Od rujna 2011. do rujna 2012. zajednicu vodi Martina Kolić.
Dolaskom novog župnog vikara u rujnu 2012. zajednicu vodi vlč. Tihomir Kosec.